Een ondernemingsplan opstellen is niet moeilijk. Je kunt het zo ingewikkeld of eenvoudig maken als je zelf wilt. Natuurlijk is het wel handig als je weet wat een ondernemingsplan is en hoe je een ondernemingsplan kan opstellen. Daarom deze heel uitgebreide blog over alles rond een ondernemingsplan, waarmee je meteen kunt starten.

Wil je zelf al aan de slag met een ondernemingsplan?

Wil je een eerste poging wagen? Heb je een idee dat je wil uitschrijven?
Ga eenvoudig aan de slag met het document “Van idee naar actieplan” met geen funnel.

 

Ondernemingsplan isOndernemingsplan opstellen met een ondernemende dame die kijkt naar een lamp met ideeën
Onderdelen ondernemingsplan
Ondernemingsplan opstellen:
       Eenvoudig plan,
       Uitgebreider plan,
       Door Expert.

Verplicht ondernemingsplan
Elke ondernemer = een plan
Belang van ondernemingsplan

 

 Ondernemingsplan is

Een ondernemingsplan (of ondernemersplan, businessplan,bedrijfsplan) is een document waarin duidelijk en gedetailleerd beschreven staat hoe de ondernemer zijn onderneming wil opbouwen of verder wil uitbouwen met realistische cijfers.

Een professioneel ondernemersplan is doorgaans opgemaakt voor 3 tot 5 jaar in de toekomst, maar kan ook korter als de ondernemers zelf een ondernemingsplan opstellen.

 

Onderdelen van ondernemingsplan

Het ondernemingsplan heeft de volgende onderdelen:

1. Naam van eigenaars (=degene die er geld hebben ingestoken) en gegevens van de onderneming met een presentatie van de producten en/of diensten.  Ook komt hier het hoofddoel en het idee van de onderneming en waar men naar toe wilt werken= doelen en de tijd waarin een doel moet afgerond zijn= de deadlines + een korte samenvatting van de rest van het plan voor de ongeduldige lezer.

2. De kwaliteiten en valkuilen van de onderneming en van de personen die aan het roer staan= de leidinggevenden van de onderneming met eventuele oplossingen of hoe ze te vermijden.

3. Markonderzoek: Een gedegen en uitgebreid onderzoek van de diensten en/of producten die men gaat verkopen of nu al verkoopt met een duidelijke keuze aan wie men gaat en kan verkopen (= de markt en de specifieke doelgroepen met de concurrentie).

4. Marketingplan: Hoe gaat men de producten en/of diensten in de markt brengen en voldoende verkoop creëren? Een strategisch plan om het aanbod van de onderneming te promoten bij de gekozen doelgroepen en markt met kiezen uit de mogelijkheden zoals adverteren in de lokale krant of enkel via sociale media-kanalen.

5. Financieel plan: gebaseerd uit de cijfers van de boekhouding als men al bezig is of met cijfers uit de sector vanwaar de onderneming werkzaam is. Men maakt een duidelijke berekening van welke bedragen men gaat nodig hebben om de afgesproken doelen te kunnen bereiken.

Aan de hand daarvan maakt men een concrete inschatting van alle verkopen en kosten die men gaat maken in de komende 3 tot 5 jaar. Probeer hier uit te gaan van de minst voordelige prijzen en hou rekening met onverwachte en negatieve gebeurtenissen bij het maken van deze inschattingen. Zie verder bij Uitgebreider plan

6. Juridische zaken: Tot slot nog alles wat met recht te maken heeft zoals de oprichtingsakte van de onderneming, aandelenregister of wie op welk deel van de inkomsten recht heeft uit de onderneming, personeelscontracten, verkoopcontracten, leningen, verzekeringen enzovoort alles wat van belang kan zijn in de juridische toekomst.

Puzzelen bij een ondernemingsplan opstellen

 

Met deze onderdelen in de volgorde hierboven beschreven kan je een uitgebreid ondernemingsplan opstellen.

Of ga je liever eenvoudig aan de slag met het document “Van idee naar actieplan” met geen funnel.

 

Ondernemingsplan opstellen

Eenvoudig plan

Er zijn verschillende manieren waarop je een ondernemingsplan kan opstellen naargelang hoe uitgebreid en nauwkeurig je dit wenst. Er zijn organisaties die samen met jou een (uitgebreid) ondernemingsplan opstellen zoals Unizo of in deze opleiding aan de KdG Hogeschool Ook zijn er een aantal sjablonen of programma’s die je kan aankopen zoals Hanna-solutions. Ook bieden sommige banken dit aan hun klanten aan.

Zo’n plan hoeft geen boek te zijn of met veel ingewikkelde formules. Het kan ook eenvoudig zijn: een simpele voorstelling van wat je wilt bereiken voor jezelf en je onderneming. Ook hoeft het niet prijzig te zijn of een dik boek.

Het kan gewoonweg een A4-blad zijn waarop je je doelen uitwerkt met cijfers en tijd. Je kijkt waar je nu bent met je onderneming en waar je naar toe wilt en zo kies je je specifieke doelen. Dan schrijf je ze op en kijk je hoeveel geld het je kost. Ten slotte maak je een plan van hoe je er wilt geraken.

Wil je op 1 blad een plan uitschrijven?
Ga eenvoudig aan het werk met het document “Van idee naar actieplan” met geen funnel.

 

Uitgebreider plan

Je kunt eveneens een uitgebreider plan maken met de onderdelen zoals ze hierboven staan in een tekstverwerker zoals Word zetten en ze dan beantwoorden. Maak er een eigen verhaal van, zonder taalfouten en met mooie opmaak en bedenk goed waarom je dit plan opstelt: om de doelen van je onderneming te behalen (en eventueel waarom: om geld te kunnen lenen).

Het financieel plan maakt men op in een rekenblad zoals Excel en bestaat uit vier delen.

-Resultatenrekening of winst- en verliesrekening: Een tabel met overzicht van je verkopen en je kosten.
Je maakt een resultatenrekening met verkopen (omzet) bovenaan en kosten duidelijk opgesomd per soort eronder. Je berekent daar je Resultaat= Verkopen min Kosten en dat voor alle geplande jaren.

-Balans: een tabel met overzicht van wat je gaat hebben (bezittingen), welke schulden je gaat hebben en welk geld de eigenaars van de onderneming geïnvesteerd hebben in de onderneming (eigen vermogen).
Je maakt een balans op met de bezittingen links, de schulden en eigen vermogen rechts. Daar bereken je eveneens het totaal van.

Vergeet ook de investeringen (=bezittingen die meer dan 1 jaar in de onderneming blijven zoals gebouw, meubels en je laptop) niet, die kan je best bijkomende in een aparte tabel zetten bij verschillende investeringen, zodat je meer details kan weergeven.

Resultatenrekening bij ondernemingsplan opstellenBalans bij ondernemingsplan opstellen

 

-Geldstroomplanning of cashflow plan: Een financieel overzicht waarmee je alle verwachte geldelijke ontvangsten en uitgaven in een schema zet. Dit typ je eveneens in een tabel.

-Korte maar bondige samenvatting: Je laat in detail zien wat je wilt doen met je cijfers in maximum 1 bladzijde. Je beschrijft je doelen in zinnen met cijfers.

 

Door Expert

Een financieel plan kun je best samen maken met een expert of toch zeker laten nakijken door een expert. Bij een eenvoudig plan kan je dat zelf opmaken en laten nakijken door een expert als je dat wenst.
Echter bij een uitgebreider plan dat je nodig hebt om geld vast te krijgen of als het verplicht is. Dan laat je best een ondernemingsplan opstellen door een expert zoals een boekhouder, bank of door een organisatie. Deze experten maken een uitgebreid professioneel ondernemingsplan op, specifiek voor jouw onderneming.

Zorg er wel voor dat het plan voor jou begrijpelijk blijft, dat je het snapt, zodat je het kunt toepassen in je onderneming. Anders belandt het ergens in een schuif, vergeten en verloren, waar je wel veel geld aan gegeven hebt.

 

Verplicht ondernemingsplan Rode lamp bij ondernemingsplan

Een ondernemingsplan is niet verplicht voor ondernemers die starten als zelfstandige in hoofd- of bijberoep, ook niet verplicht voor burgerlijke vennootschappen Het is wel verplicht voor vennootschapen zoals de bv= besloten vennootschap, nv= naamloze vennootschap en de cv= coöperatieve vennootschap. Zij moeten een ondernemingsplan hebben bij de opstart.

Het is dus niet verplicht bij startende ondernemers of ondernemers die al bezig zijn. Het wordt wel opgevraagd als je geld leent, geld vraagt aan investeerders of bij subsidies van de overheid. Ook kan soms een grote leverancier dit vragen aan zijn beginnende klant, zodat hij meer zekerheid heeft dat hij zijn geld ziet.

 

Elke ondernemer = een planGroene lamp bij ondernemingsplan opstellen

Naar mijn mening hoort echter iedere ondernemer bij de start en voor de rest van zijn zelfstandige loopbaan telkens een ondernemingsplan op te stellen met zowel zakelijke als privé doelen. Maak ieder jaar een plan op met je doelen en deadlines en hoe je dat wilt behalen. Dat hoeft niks moeilijk te zijn en kan gerust op één blad.

Met mijn document Van idee naar actieplan met geen funnel help ik je daar graag mee op weg.

Hang nadien het blad omhoog aan je bureau, zo moet je er elke werkdag naar kijken.

 

Belang van ondernemingsplan

Waarom is het zo belangrijk om een ondernemingsplan opstellen?

Door het ondernemingsplan kun je je ondernemingsdoelen specifiek bepalen en wat je moet doen om deze doelen te behalen. En juist, omdat het op papier staat is een handig hulpmiddel om verder te geraken met je onderneming. Je weet hoe namelijk hoe, want het is gepland.

Dus een ondernemingsplan geeft je een overzicht van waar je naar toe wilt werken en hoe je dat kan doen met wat je nu hebt en gaat hebben in de toekomst. Of het nu een grote onderneming met personeel is of met een stabieler inkomen of een kleinere onderneming waar je elke klant persoonlijke aandacht kan geven.

In de toekomst kijken met een ondernemingsplan opstellen

Ondernemers stel nu je ondernemingsplan
op voor het komende jaar of nog beter voor jaren!

 

Ondernemende groetjes

Sandrina

 

PS: Wil je meer weten?

Bekijk mijn gratis weggevers: gratis-hulp

Of lees the blogartikelen in mijn ondernemersblog