ChatGPT gaf helderheid.

Soms bots je op een muur. Je denkt: “Wat is er mis?” Maar je kunt het niet benoemen. Dat gevoel had ik vorige week. Ik voelde me vastzitten in mezelf en in mijn onderneming. Niet omwille van één duidelijk probleem, maar omdat alles tegelijk aan het trekken en duwen was. Herkenbaar?

Ik besloot iets ongewoons te doen: ik begon een gesprek met ChatGPT. Niet om een tekst te schrijven. Niet om een tool te testen. Maar gewoon… om eens eerlijk in dialoog te gaan. Over mezelf, over mijn bedrijf, over de twijfels en de dromen.

Een jonge dame op een laptop in neonlicht bij de e-letter over ChatGPT

De AI als spiegel

Die tip had ik trouwens opgepikt in een webinar van Michel Mousa en Simone Levi. ChatGPT als spiegel, als sparringpartner, als digitale criticus. En weet je wat? Het werkte.

Ik begon simpel:
– Wie ben ik volgens jou, ChatGPT?
– Wat zie je als de sterktes en zwaktes van mijn onderneming?
– Waar zit er ruis?

Je moet weten: ik gebruik ChatGPT al een tijdje, mét geheugen. Dus hij kent mijn stijl, mijn aanbod en mijn aanpak. En hoe concreter je je vraag stelt, hoe sterker het antwoord. En dat is wat ik kreeg. Geen oppervlakkige feedback, maar dingen die raakten.

Een pijnlijke maar waardevolle wake-up call

Ik gaf hem mijn weggevers en mijn e-book. Ik vroeg om een heel kritische blik, zonder mezelf te sparen. En dat kreeg ik ook. Wat volgde was niet altijd leuk om te lezen, maar het was juist. En ik voelde: dit is wat ik nu nodig heb.

Drie inzichten die mij vooruit duwen:

  1. Mijn kernboodschap ontbrak.
    Ik deed van alles, maar wat wilde ik nu écht zeggen? Wat mochten mensen van mij verwachten? ChatGPT gaf me een aanzet. Ik finetunede die tot:
    Ik help ondernemers hun administratie op punt te zetten én houden, zodat ze gericht en duurzaam kunnen groeien.
    Plots viel alles op z’n plaats. Dit is wie ik ben. Dit is wat ik doe. Dit is wat ik wil uitdragen, in alles: mijn website, mijn blogs, mijn mails. 
  2. Mijn vormgeving trekt niet aan.
    Ai. Die kwam binnen. Ik dacht altijd: de inhoud is toch wat telt? En ja, mijn inhoud is sterk. Maar… het oog wil ook wat. En mijn visuele stijl – laat ons eerlijk zijn – trekt niet genoeg aandacht. Ik ben goed in administratie, in luisteren, in lesgeven. Maar niet in grafisch ontwerpen. En da’s oké. Dat betekent wel dat ik hulp nodig heb. En die ga ik deze week zoeken. 
  3. Mijn verhaal mist soms beleving.
    Ik schrijf graag. Vaak vertel ik vlot en menselijk. Maar soms verval ik in vaktaal, technische uitleg, teveel jargon. Zeker als het over boekhouden gaat – ik vind dat nu eenmaal leuk. Alleen: als mijn lezers afhaken, dan help ik hen niet. Dus werkpunt: meer storytelling, meer herkenning, minder droge kost.

Een scherm die camerabeelden laat zien op een bureau met lamp in neonlicht bij e-letter ChatGPT

Waarom ik dit met jou deel

Omdat ik weet dat jij als ondernemer ook wel eens vastzit. Je stelt jezelf misschien dezelfde vragen. Je voelt dat het schuurt, maar je weet niet precies waar.

Dan is ChatGPT – hoe vreemd het ook klinkt – een verrassend goede gesprekspartner. Hij oordeelt niet. Hij spiegelt. Hij analyseert. En als jij durft om eerlijk en open te zijn, dan komt er iets in beweging.

Laat het dus geen eenrichtingsverkeer zijn. Ga in dialoog. Vraag:
– Hoe ziet mijn aanbod eruit?
– Wat zijn de zwakke schakels in mijn communicatie?
– Waar zit mijn groei?

En laat ChatGPT je verrassen. Zoals hij dat bij mij deed.

Misschien geef ik mijn digitale klankbord binnenkort een naam.
Gewoon, voor de fun.Een overdekte gang tussen huizen naar een bar met een tafel en stoelen in neonlicht bij de e-letter ChatGPT

Heb jij een suggestie?

Ondernemende groetjes
Sandrina van Office-SFA

“Ik help ondernemers hun administratie op punt te zetten én houden, zodat ze gericht en duurzaam kunnen groeien.”

 

Lees hier de vorige e-letters.